Hoe goed doet jouw website het? Heb je daar een idee van? Blijven bezoekers altijd plakken of klikken zij meteen weg wanneer ze de gewenste info hebben gevonden?
Veel vragen! Maar gelukkig bestaan er statistieken om al deze vragen te beantwoorden.
Via Google Analtytics kan je de bounce rate van jouw website in cijfers zien! De bounce rate geeft aan hoeveel % van de bezoekers op jouw website landen en vervolgens weer onmiddellijk wegklikken zonder eerst ergens anders op te klikken.
Is een hoge bounce rate positief of negatief?
Dat is moeilijk te zeggen! Om juist te oordelen is niet alleen de bounce rate maar ook de duur van het bezoek belangrijk!
Stel je hebt een food blog en iemand gaat via Google op zoek naar een recept over asperges. De bezoeker komt vervolgens via de zoekopdracht op een artikel van jou terecht, waarin jij alles uitlegt over het gerecht met asperges.
Waarom zou deze bezoeker dan nog verder klikken op jouw website, als deze al gevonden heeft naar wat hij of zij op zoek was?
Gelukkig denkt Google ook zo! Bounce rates zijn alleen slecht wanneer bezoekers binnen enkele seconden wegklikken. De tijd dat ze op een webpagina blijven is dus veel belangrijker dan de bounce rate.
Toch zijn hoge bounce rates soms ook slecht!
Stel je hebt als bedrijf (net zoals ik) een blog op jouw website. Je schrijft wekelijks interessante content om zoveel mogelijk bezoekers naar jouw website te sturen.
Natuurlijk wil je van deze bezoekers zo snel mogelijk leads maken. Wat je kan doen is een aparte landingspagina of squeeze page maken om het e-mailadres van de bezoeker te vangen.
Nu wanneer in dit geval niemand vanaf het blogbericht doorklikt naar de landingspagina of squeeze page maar onmiddellijk in plaats daarvan wegklikt… Ja, dan zijn hoge bounce rates inderdaad slecht!
Een ander voorbeeld van hoge bounce rates die slecht zijn, zijn de productpagina’s van webshops.
Komt iemand via Google op jouw webshop terecht maar klikt deze onmiddellijk weg? Wel, dan kan je niet zeggen dat deze direct gevonden heeft naar wat hij of zij op zoek was…
Op een webshop wil je natuurlijk dat mensen producten aan een winkelwagen toevoegen en vervolgens de aankoop afronden.
Wat kun je hieruit leren?
Focus niet alleen op de bounce rate maar kijk ook naar de duur van het bezoek. Een hoge bounce rate betekent niet altijd dat de webpagina slecht is.
Probeer te zorgen voor kwaliteit. Enkel dan zullen bezoekers langer blijven hangen op jouw website.
Het is moeilijk te zeggen wat de ideale bounce rate is. Aangezien dit voor elke website anders is. Probeer echter een bounce rate van 45% na te streven! Pas dan kan je zeggen dat je echt goed bezig bent.