Voor veel mensen (vooral marketeers) was referral spam lange tijd een groot pijnpunt in Google Analytics. Deze referral spammers waren in staat om al jouw statistieken overhoop te gooien…

Overzicht van de verschillende kanalen

Je ziet hier dat bijna 25% van de bezoekers via andere websites op deze website terechtkomen!

Referral Spammers

Overzicht van de verschillende referral spammers

Maar van die 25% van bezoekers is er er iets meer dan 20% spam…

Referral Spam links

Google had vorig jaar al een oplossing voor dit probleem beloofd maar jammer genoeg bleef het hier daarna lang stil rond. Gelukkig is hier deze week verandering in gekomen. Geen referral spammers meer in de resultaten van Google Analytics en daar ben ik (en nog vele andere mensen) heel blij om!

Belangrijk, de oplossing werkt echter niet met terugwerkende kracht. Wanneer je tijdens de vorige maanden dus nog last had van deze referral spammers, dan zie je deze nog steeds verschijnen in de statistieken wanneer je die tijdsperiode uit het verleden selecteert.

Real time view vs Overview

Wanneer je de statistieken in real time bekijkt, zul je nog altijd deze referral spammers zien verschijnen. Hier is het probleem dus nog niet opgelost. Het is dan ook niet zeker of Google het voor elkaar krijgt om ook daar de referral spammers te verwijderen.

De oplossing hoe deze nu werkt: Google filtert de spammers uit de resultaten zodat deze in het overview niet meer verschijnen.

Waarom was deze oplossing broodnodig?

Referral spammers creëren ‘vals verkeer’, in de hoop dat websitebeheerders klikken op deze referral spam links om te achterhalen via welke websites de bezoekers komen. Maar in werkelijkheid komt er geen verkeer van deze websites…

Gevolg was dat de statistieken van Google Analytics misleidend waren en het dus moeilijk was om de juiste conclusies te trekken.

Veel marketeers losten dit op door de nodige filters in te stellen. Maar echt waterdicht was deze oplossing echter nooit!

De vernieuwde resultaten

Mocht je dus de komende maanden het bezoekersaantal van jouw website zien verminderen in Google Analytics. Geen paniek! De referral spammers zijn dan ook geen groot verlies, aangezien dit toch ‘vals’ verkeer was.

Het is nu aan deze spammers om de filtering van Google Analytics te omzeilen. Benieuwd wat dit nog teweeg gaat brengen in de toekomst!

Tip

Neem je liever het zekere voor het onzekere? Voeg dan nog de volgende spam filter toe en wees zo voor 99,9% zeker dat er geen referral spammers meer voorkomen in de statistieken van jouw website.

Hoe? Koppel jouw Google Analytics account aan deze spamfilter en de filters worden automatisch juist ingesteld in Google Analytics. Gemakkelijker kan niet!

Surf naar http://www.simoahava.com/spamfilter/ om dit in orde te maken!