Ik moet eerlijk toegeven, het schrijven van een interessante blogpost kost vaak tijd. Het is echter iets wat ik héél graag doe omdat ik merk dat de bezoekers van mijn website mijn posts appreciëren.

Aan de andere kant is het ook moeilijk om een gaatje in mijn agenda te vinden om zo een blogpost te schrijven. Maar gelukkig bestaat er zoiets als een contentkalender. Met deze kalender verloopt alles toch een beetje vlotter!

Wat is een contentkalender?

Een contentkalender is eigenlijk niets meer dan een simpele tabel die jou een overzicht geeft van welke content tegen wanneer klaar moet zijn. Deze kalender gaat jou helpen om jouw doelen te bereiken.

Koppel aan elke e-mail of blogpost die je moet schrijven een deadline en voeg deze deadline desnoods toe aan jouw online agenda zodat je een melding krijgt wanneer je deadline voor het schrijven van content eraan komt.

Verschillende types van content

Als je echt bezig bent met e-mailmarketing en bloggen dan zul je wel weten dat er verschillende soorten campagnes bestaan. Je hebt geautomatiseerde e-mail campagnes en je hebt vaste of losse e-mail campagnes (zoals ik deze noem).

Ook hier moet je in jouw contentkalender rekening mee houden. De geautomatiseerde campagnes lopen logischerwijs het hele jaar door en zijn tijdloos. Het schrijven van nieuwe content kan dus ook het hele jaar door gebeuren ongeacht een bepaalde feestdag of gelegenheid.

De vaste of losse campagnes hangen vaak vast aan een bepaalde feestdag of gelegenheid. Maak hier dus een aparte kalender voor. Als je een e-mail wil versturen voor de kerstperiode moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat de content klaar is tegen die periode.

Andere voordelen van een contentkalender

Een contentkalender geeft jou niet alleen een duidelijk overzicht van welke content je moet schrijven tegen wanneer. Het zal jou ook helpen om een duidelijker beeld te krijgen van welke onderwerpen nog ontbreken in jouw contentstrategie.

Bovendien kan je eenvoudig aangeven welke e-mail aan welke blogpost gelinkt is! Geef daarom nooit in een e-mail met tips al jouw geheimen in één keer weg.

Schrijf bijvoorbeeld een e-mail met 2 tips en laat vervolgens jouw lezers via een link naar de website verderklikken naar de 3e tip. Dit zorgt voor meer verkeer naar jouw website waardoor je ook weer gebruik kan maken van retargeting marketingcampagnes.

Werk je met verschillende mensen aan de content voor jouw bedrijf? Geef via de contentkalender duidelijk aan wie verantwoordelijk is voor welk stukje content.

Laat (indien mogelijk) niet één persoon maar meerdere personen verantwoordelijk zijn voor het schrijven van content. Jouw e-mails en blogposts zullen niet alleen verschillend en dus ook origineel zijn. Wanneer één iemand afwezig is, heeft dit geen invloed op toekomstige campagnes.

Zelf een contentkalender maken

Wanneer ik zelf een contentkalender opstel, maak ik gebruik van Excel. Denk goed na over welke eigenschappen je zeker wil terugzien in de tabel en maak hier kolommen van. Let wel op dat jouw tabel geen 30 kolommen bevat want deze ga je toch niet allemaal gebruiken.

Download gratis deze contentkalender

 

Download hier mijn contentkalender

 

Om jou op weg te helpen, kan je hier mijn contentkalender gratis downloaden. Deze Excel sheet bevat 4 tabbladen:

  • Geautomatiseerde e-mailcampagnes
  • Vaste e-mailcampagnes
  • Blogposts
  • Webteksten

In het tabblad van de geautomatiseerde e-mailcampagnes kan je oplijsten welke content je door het jaar geautomatiseerd wil versturen. Deze content moet tijdloos zijn zodat je deze op elk tijdstip gedurende het jaar kan gebruiken.

Het tweede tabblad met de vaste e-mailcampagnes zal jou helpen om aan te geven welke e-mail je moet voorbereiden voor een bepaalde gelegenheid. Hier is het wel héél belangrijk dat je de deadlines nauw in het oog houdt.

In het derde tabblad vind je de blogposts terug. Hier kan je aangeven over welke onderwerpen je de komende weken of maanden wil bloggen. Dit tabblad is héél handig wanneer je plots ideeën krijgt om over te bloggen.

Tenslotte vind je in het vierde en laatste tabblad de webteksten terug. Dit zijn de teksten die moeten geschreven worden voor de gewone tekstuele webpagina’s. Een belangrijk tabblad want zonder deze teksten kan jouw website niet online gaan.

 

Download hier mijn contentkalender

 

Optimaliseer jouw contentkalender

Heb je zelf nog interessante kolommen of eigenschappen die je wil terugzien in jouw contentkalender? Voeg deze dan toe en laat het mij weten. Het is altijd interessant om te weten waarom iemand bepaalde zaken wel of niet belangrijk vindt.

Je moet de contentkalender zien als iets persoonlijks, iets dat altijd evolueert en beter wordt. Pin je daarom niet vast op mijn contentkalender maar pas deze aan waar nodig!

Twijfel niet en ga aan de slag! Het heeft geen zin om deadlines elke week opnieuw op te schuiven. Een goede planning gaat jou helpen om jouw doelen te bereiken!