Oké, ik ben terug van Berlijn! De trip van 4 dagen was geweldig. Wanneer je je amuseert, gaat de tijd echt supersnel voorbij. De reis naar Berlijn verliep zéér vlot met de auto. In totaal zijn we vanuit Opglabbeek 7u onderweg geweest. Na 2 korte pauzes, 1 plaspauze, 600 km rijden (waarvan 485 km rechtdoor) zaten we midden in het centrum van Berlijn.

Omdat we bij het boeken van ons hotel een klein probleem hadden met de parking hebben we onze auto in een openbare parking gezet. De parking was gelegen op Alexanderplatz en had ruim 1500 plaatsen. Voor slechts 10 euro per dag kan je daar zonder problemen je auto parkeren.

Nadien zijn we met onze koffer naar ons hotel getrokken om daarna direct op pad te vertrekken!

Wat hebben we allemaal gezien?

Checkpoint Charlie 

Checkpoint Charlie

Score: 5/10

Dit viel een beetje tegen. Checkpoint Charlie, was tijdens de verdeling van Berlijn de vroegere controlepost tussen de Amerikaanse en Russische sector. Op zich is dit niets meer dan een ‘kotje met een slagboom’. Wel interessant om te zien natuurlijk maar er zijn veel interessantere zaken om te bezoeken in Berlijn. Bovendien moet je betalen als je op de foto wil met 2 soldaten bij Checkpoint Charlie! Wel een beetje jammer.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

Score: 6/10

Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van Berlijn. De plaats waar de poort staat was vroeger de stadsgrens van het centrum. Het loont zeker de moeite om hier eens kijkje te gaan nemen. Vooral bij avond wanneer het donker is, komt deze Brandenburger Tor volledig tot zijn recht!

Reis-Tag

Reis-Tag

Score: 9/10

Reis-Tag of beter het parlementsgebouw van Duitsland aan Platz der Republik is wel het pronkstuk van de stad. Het klassieke gebouw gecombineerd met de moderne architectuur zorgt voor een geweldig effect. De koepel bovenop het gebouw trekt de aandacht wanneer je op straat aan het wandelen bent.

Let wel op! Als je het parlementsgebouw wil bezoeken, moet je je op tijd aanmelden. Dit kan tot 1 dag duren vooraleer je kan toegang krijgt!

Holocaustmonument

Holocaustmonument

Score: 8/10

Deze plek is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Ruim 2700 blokken, waarvan elke blok unieke afmetingen heeft, zorgen voor een indrukwekkend uitzicht van beton. Dit monument is gebouwd om alle joden te herdenken die tijdens de tweede wereldoorlog zijn omgekomen. De smalle paatjes en eindeloze gangen moeten dezelfde sfeer creëeren als bij de vroegere concentratiekampen. Een mooi stukje van Berlijn!

Olympiastadion

Olympiastadion

Score: 8/10

Het Olympiastadion is zeker the ‘place to be’ voor sportliefhebbers. Het enorme stadion bevat iets meer dan 77.000 zitplaatsen. Een prachtig uitzicht op de klokkentoren zorgt voor een speciaal effect! Je kan kiezen om het stadion met of zonder gids te verkennen. Het stadion ligt te midden op een sportcomplex en is omringd door voetbalvelden en zwembaden!

KaDeWe

KaDeWe

Score: 7/10

KaDeWe of beter Kaufhaus des Westens is een ‘kopie’ van Harrods in Londen. Het is een enorm groot warenhuis dat voor iedereen beschikbaar is! Het ziet er een beetje sjiek uit maar eigenlijk valt dit allemaal nog goed mee. Bovendien vind je op de voorlaatste verdieping allerlei leuke standjes waar je op een kruk aan een toog kan proeven van gerechten uit andere culturen. Zo heb ik ten volle genoten van de Thaise keuken!

Berlin Underwelten

Berliner Unterwelten

Score: 10/10

Zonder twijfel het meest spectaculaire wat ik op 4 dagen Berlijn heb gezien. Berlin Underwelten is een museum dat handelt over de onderwereld van Berlijn. Zo krijg je de kans om onder begeleiding van een gids één van de enige overgebleven bunkers van Berlijn te bezoeken. Je kan kiezen uit verschillende toeren in het Engels of Duits. Alles wordt geregeld door vrijwilligers, wat maakt dat deze mensen superenthousiast zijn over de zaken waarover ze vertellen.

Bovendien hoor je de metro om de 10 minuten een keer langskomen. Blijkbaar is het geluid dat deze metro’s produceren volgens oud strijders gelijkend op het geluid van luchtaanvallen tijdens de oorlog. Zonder meer moet je dit gezien hebben wanneer je in Berlijn verblijft!

Berlijnse muur

Berlijnse Muur

Score: 7/10

De Berlijnse muur is waarschijnlijk het meest bekende monument van Berlijn. Hier en daar in de stad vind je resten terug van de Berlijnse muur. De East Side Gallery, langs het water van de rivier Spree is waarschijnlijk het meest bekende overblijfsel van de Berlijnse muur. Het stuk muur is 1.316 meter lang en is natuurlijk een prachtig stuk om foto’s te maken!

En het eten?

Natuurlijk is het eten wanneer je op reis bent ook enorm belangrijk! En ik moet zeggen dat je in Berlijn lekker kan eten. We hebben natuurlijk wel een aantal keer Italiaans gegeten (we zijn echte liefhebbers) maar daarnaast hebben we ook traditioneel Duits gegeten! Een heerlijke schnitzel en braadworst konden niet ontbreken!

Maak je dus geen zorgen wanneer je naar Berlijn gaat. Lekker eten genoeg voor iedereen!

Conlusie

Berlijn is zeker de moeite wanneer je op zoekt bent naar een interessante bestemming voor een citytrip. Of je nu met de auto of het vliegtuig gaat! Er zijn meer dan voldoende bezienswaardigheden in Berlijn. Bovendien maakt het niet uit in welke stijl je gekleed bent, opvallen zal je zeker niet doen.

Berlijn is werkelijk een mengelmoes van stijlen! Zowel in kledij als gebouwen! Wil je 4 dagen ontspannen en niet te lang onderweg zijn, dan is Berlijn de ideale bestemming!