Je wist het misschien nog niet maar tegenwoordig vinden er meer zoekopdrachten plaats via mobiele toestellen dan via desktop. Wanneer je onderweg rond jou kijkt, zie je iedereen dan ook constant ‘tokkelen’ op zijn of haar smartphone. Niet meer dan logisch dus dat dit ook een invloed heeft op het aantal zoekopdrachten die dagdagelijks uitgevoerd worden.

mobiele vs desktop zoekopdrachten

Dankzij een goede SEO strategie kan je jouw website zowel op mobiel als desktop hoog laten scoren in Google. Nu, toch zijn er een aantal zaken waarmee je eventueel rekening kunt houden wanneer je op mobiel het verschil wil maken met jouw website!

Lees dus zeker verder want mobiele SEO wordt steeds belangrijker!

Wat zijn de verschillen tussen ‘mobile Google’ en ‘desktop Google’?

Google zal de zoekresultaten van websites op mobiel anders presenteren dan op desktop. De volgorde van de rangschikking kan soms zelfs helemaal verschillen! Je kan deze kanalen dus niet als één geheel zien, je zal deze apart tot in de mate van het mogelijke moeten optimaliseren.

Tip 1: voeg op elke pagina een relevante afbeelding toe

Google toont op mobiel vaker afbeeldingen en dus is het een goede zet als je op elke pagina van jouw website een relevante afbeelding toevoegt. Jouw website gaat op deze manier opvallen tussen de andere zoekresultaten van Google.

Tip 2: de eerste 130 tekens van jouw meta description zijn de belangrijkste

De ruimte voor het tonen van zoekresultaten op mobiel is beperkt. Zet daarom de meest belangrijke info over jouw webpagina in de eerste 130 tekens van jouw meta description. Anders kan het zijn dat mensen niet kunnen lezen waarom ze nu op jouw link moeten klikken.

`Mobiel Zoekresultaat - Meta Description

Tip 3: je moet hoog scoren op mobiel en met hoog bedoel ik echt hoog

De zoekresultaten op mobiel worden in een lange lijst getoond. Tijdens die eerste blik van bezoekers gaan er dus slechts 2 of 3 zoekresultaten zichtbaar zijn. Probeer dan ook op mobiel die toppositie te bekleden! Mensen scrollen wel maar hoe hoger jouw website scoort hoe groter de kans natuurlijk dat je op een gratis manier bezoekers kunt aantrekken.

Tip 4: Google houdt rekening met jouw locatie

Om voor jou de meest relevante zoekresultaten te tonen op mobiel houdt Google rekening met jouw locatie. Je plaatst als bedrijf dus best op elke pagina je naam, adres en telefoonnummer of voeg (indien dit nog niet het geval was) deze zaken toe aan de footer.

Heb je als bedrijf verschillende vestigingen over héél het land? Maak dan voor elke locatie een aparte landingspagina zodat je met deze pagina op mobiel hoog kunt scoren in Google.

Maak jouw website op technisch vlak in orde!

Binnenkort komt het eraan: de mobile search index van Google. Het is nog niet zeker wanneer deze actief wordt maar het is zeker wel de moeite om hier de nodige aandacht aan te besteden.

  • Zorg dat jouw website responsive is! Wanneer dit niet het geval is, moet je dit eerst in orde maken. Onderstaande tips zijn enkel belangrijk wanneer je over een responsive website beschikt;
  • Bekijk in Google Search Console of Google crawlfouten tegenkomt bij het bezoeken van jouw website;
  • Test met de Mobile Friendly Tool van Google of jouw website mobielvriendelijk is;
  • Blokkeer geen javascript- en CSS-files in je robots.txt bestand. Google wil alles weten en dus mag je zeker geen inhoud verborgen houden;
  • Optimaliseer jouw afbeeldingen! Comprimeer deze desnoods via kraken.io (een handige gratis tool).

Nog enkele tips voor het aantrekken van leads

Tip 1: maak jouw formulieren niet te lang

Maak jouw formulieren niet te lang! Deze tip is eigenlijk van toepassing voor zowel desktop als mobiel! Probeer bovendien gebruik te maken van de nieuwe HTML5 formuliervelden. Met behulp van deze HTML5-velden opent het toetsenbord onmiddellijk het juiste formaat bij het invoeren van bijvoorbeeld een telefoonnummer of e-mailadres.

HTML5-Formuliervelden

Tip 2: herhaal call to actions

Om alle info op mobiel te zien, moeten mensen scrollen. Herhaal daarom de meest belangrijke call to actions zowel bovenaan als onderaan op jouw pagina zodat bezoekers op elk moment via een simpele klik jou kunnen contacteren!

Tip 3: weg met die pop-up op mobiel

Google straft jou indien je op mobiel een pop-up laat openen. Je gaat dit dus anders moeten oplossen! Subtiel een CTA laten meescrollen kan wel.

Tip 4: help bezoekers op desktop verder

De smartphone wordt enorm veel gebruikt om zaken op te zoeken. Wanneer je echter gaat kijken naar bestellingen die geplaatst worden via webshops, dan zie je dat het daar nog steeds een spannende strijd is tussen desktop en mobiel.

Plaats daarom een retargetingpixel op jouw mobiele website  gelinkt aan een retargeting-campagne zodat bezoekers eventueel de bestelling thuis op hun desktop kunnen afronden! Dat is pas klantenservice 🙂

Conclusie

Pas de nodige zaken aan zodat jouw website op mobiel goed blijft scoren in Google. Via Universal Analytics en Google Search Console kan je bovendien statistieken van zowel het desktop als het mobiel verkeer terugvinden.

Door de bezoekers van deze kanalen dus apart te analyseren ga je nog betere optimalisaties kunnen doorvoeren aan jouw website. Negeer dit dus zeker niet want de mobiele website gaat de komende nog belangrijker worden voor jouw bedrijf!