Wanneer je een interessante Facebook post hebt voorbereid dan wil je ook dat veel mensen deze lezen, niet?
Dankzij de gesponsorde posts of gepromote posts op Facebook is dit mogelijk!

Het is de beste manier om je post bekend te maken bij het grote publiek! Deze gesponsorde posts gelijken sterk op advertenties en worden daarom in de categorie van advertenties ingedeeld.

Geef je post een extra ‘boost’ en toon deze niet alleen aan je fans maar ook aan vrienden van vrienden of aan mensen die nog nooit van je gehoord hebben. Dit is de snelste weg om te adverteren op Facebook.

Haal dankzij deze blogpost het maximaal rendement uit Facebook door gebruik te maken van de volgende tips.

Hoe ziet een gesponsorde post eruit?

In principe is er weinig verschil tussen een traditionele post en een gesponsorde post op Facebook.

Eerst en vooral zal een gesponsorde post ook gewoon in het nieuwsoverzicht van Facebook verschijnen. De post wordt op dezelfde manier weergegeven als een traditionele post, enkel zal je boven een gesponsorde post het woord ‘Gesponsord’ zien staan.

Een ‘echte’ advertentie kan in tegenstelling tot een gesponsorde post zowel in het nieuwsoverzicht als in de rechterbalk van Facebook verschijnen.

Gesponsorde post Facebook

Wanneer je zelf een gesponsorde post hebt gemaakt, toont Facebook je alle cijfers van deze post. Je kan dus zelf nagaan hoe effectief je post nu eigenlijk was:

 • Hoeveel mensen zijn er bereikt (onbetaald en betaald)?
 • Hoeveel mensen vinden deze post leuk?
 • Hoeveel kliks zijn er geweest?
 • Hoeveel mensen hebben gereageerd op deze post?

Het verschil tussen organisch bereik en betaald bereik kan je het best als volgt beschrijven:

 • Organisch bereik: het cijfer van unieke mensen die jouw post hebben gezien in hun nieuwsoverzicht of op jouw bedrijfspagina. Dit is de groep mensen waarvoor je NIET hebt betaald om deze te bereiken. Dit zijn bvb. mensen die jouw bedrijfspagina leuk vinden.
 • Betaald bereik: het cijfer van unieke mensen die jouw post hebben gezien via de advertentie. Dit kunnen nog steeds mensen zijn die jouw pagina leuk vinden maar dit zijn mensen die jouw post niet zouden gezien hebben als je deze niet had gesponsord.

De gemiddelde Facebook post zal slechts een klein percentage van je fans bereiken. Een gesponsorde post heeft de mogelijkheid om veel meer fans, vrienden van vrienden of mensen met de juiste interesses of locatie te bereiken.

Het is de beste manier om ervoor te zorgen dat jouw interessante post een groot doelpubliek bereikt.

Waarom moet je gebruik maken van een gesponsorde post?

De meeste posts die geplaatst worden via een bedrijfspagina op Facebook hebben een beperkt bereik. Volgens Social@Oglivy lag het bereik in 2013 voor bedrijfspagina’s met minder dan 500.000 fans rond 6%.

Niet onbelangrijk, hoe meer fans je bedrijfspagina heeft op Facebook, hoe kleiner het bereik wordt.

In het jaar 2014 is het bereik op Facebook nog verder gezakt. Zo lag het bereik voor een Facebook post lager dan 3% en moest je zelfs al héél tevreden zijn als 1 à 2% van je Facebook fans de post had gelezen. Dit betekent dat slechts 1 op 50 fans je post bekijkt in zijn of haar nieuwsoverzicht.

Helemaal niet veel dus!

Aangezien de uitwerking van een goede bedrijfspagina tijd kost, wil je ook dat elke post het nodige rendement oplevert. En net daarom biedt Facebook de mogelijkheid aan om je posts te promoten zodat je zeker bent dat genoeg mensen je boodschap kunnen lezen.

Nog belangrijker! Dankzij gesponsorde posts ga je ook meer verkeer naar je website leiden! Zo maak je meer kans om e-mailadressen te verzamelen, offerte aanvragen te ontvangen of om gewoonweg mensen te overtuigen van jouw kennis.

De voordelen van een gesponsorde post

Visibiliteit

Dit is met voorsprong het belangrijkste voordeel dat je hebt met een gesponsorde post t.o.v. een traditionele post. Terwijl de meeste mensen de advertenties aan de rechterkant van Facebook gemakkelijk kunnen negeren, is dit een pak moeilijker wanneer deze gesponsorde posts in het nieuwsoverzicht verschijnen.

Op mobiel wordt de rechterbalk van Facebook helemaal niet getoond, wat betekent dat de mobiele gebruikers je advertentie dus helemaal niet zullen zien. Ook daar weer doen de gesponsorde posts die gewoon in het nieuwsoverzicht verschijnen het dus veel beter.

Tip: het is belangrijk dat je posts met een meerwaarde kiest wanneer je iets op Facebook wil promoten. Geef mensen een extra reden om op de post te klikken door voor een onderwerp te kiezen dat interessant is voor jouw doelgroep.

Minder frustraties

Ben je vaak gefrustreerd wanneer je een post plaatst op Facebook en deze weinig respons krijgt, dan moet je gebruik maken van de gesponsorde posts.

De regel is simpel: hoe meer geld je wil gebruiken om je Facebook post te promoten, hoe meer bereik deze post heeft.

Maak het jezelf dus gemakkelijk en durf regelmatig eens een post te promoten. Weg met die frustraties!

Gesponsorde post in nieuwsoverzicht vs advertentie

Er bestaan 2 manieren om te adverteren op Facebook. De standaard Facebook advertentie of de post die je ‘boost’. Nu wat is juist het verschil tussen deze 2 soorten advertenties?

Gesponsorde post of ‘boosting’ post

Een post die je ‘boost’ is iets tussen een standaard post en een advertentie op Facebook. Het concept is simpel, je selecteert een post die je wil promoten, je klikt op de knop ‘bericht boosten’ en je bent klaar!

Je hebt hier niet de mogelijkheid om een dagbudget in te stellen. Je kiest hier voor een looptijdbudget dat je kunt verdelen over één of meerdere dagen.

De ‘boosting’ post zal enkel zichtbaar zijn aan een beperkte doelgroep. Mensen die je pagina leuk vinden, mensen die je pagina leuk vinden en hun vrienden of mensen die je hebt geselecteerd op basis van locatie, leeftijd, geslacht en interesses.

Het nieuwsoverzicht op Facebook bestaat voor 1/3e uit ‘boosting’ posts van Facebook. Dat maakt dat deze posts goed zichtbaar zijn en dus in veel gevallen het nodige rendement opleveren!

Voordelen Nadelen
Budgetvriendelijk Hoe meer fans je wil bereiken, hoe meer je moet betalen
Gemakkelijk om je fans en hun vrienden te bereiken Niet veel fans op Facebook betekent ook dat het effect niet groot zal zijn
Beste manier om promoties of events aan te kondigen Bereikt enkel mensen die jouw pagina leuk vinden en hun vrienden
Simpel om in te stellen
Meer likes en kliks van je fans
Positief voor de naamsbekendheid van je merk

 

Zoals je kan zien, zijn er meer voordelen dan nadelen, wat maakt dat dit een goede manier is om te adverteren. Enige echte minpunt is dat je al flink wat fans moet hebben vooraleer je het nodige effect zal zien.

Advertentie

Een andere mogelijkheid om te adverteren is het gebruik van Facebook advertenties.

Dit is DE manier om advertenties op Facebook te tonen aan je zelf samengestelde doelpubliek.

Wanneer je een advertentie aan het ontwikkelen bent, heb je hier de kans om je doelpubliek samen te stellen op basis van een hele lijst van parameters (gedrag, opleiding, werkgever, …).

Net als bij Google heb je hier wel de mogelijkheid om een dagbudget in te stellen. Op die manier weet je perfect hoeveel je op het einde van de maand moet betalen aan Facebook.

Of je budget nu hoog of laag is, Facebook zal je altijd proberen helpen door je advertenties aan het meest relevante doelpubliek te tonen. Want hoe meer mensen op jouw advertentie klikken, hoe meer geld er naar Facebook gaat.

Voordelen Nadelen
Budgetvriendelijk Geen garantie op kliks
Simpel om in te stellen Mensen vinden de advertenties vaak vervelend
Mogelijkheid om een aantal verschillende advertenties uit te testen Kan overkomen als spam
Snelle manier om meer likes te verzamelen
Meer opties om je doelpubliek samen te stellen

 

Wanneer je meer fans wil verzamelen, moet je kiezen voor een Facebook advertentie. Zoals je kan zien, wegen ook hier weer de nadelen niet op tegen de voordelen.

Let natuurlijk wel op, Facebook heeft de laatste jaren sterk ingezet op het commerciële aspect van het platform. Wat maakt dat mensen advertenties al snel als spam gaan zien en hier dus steeds minder en minder aandacht aan besteden.

Bovendien komen er elke dag nieuwe ad blockers op de markt die het mensen gemakkelijk maakt om deze advertenties te blokkeren.

Maar wanneer je alles in zijn geheel bekijkt, blijft Facebook een goed platform om op te adverteren. De kost per klik ligt op Facebook beduidend lager dan op Google AdWords wat maakt dat je via Facebook tegen een laag budget veel rendement kunt halen.

Een overzicht

Beide manieren van adverteren hebben verschillende voor- en nadelen. Om alles beter in kaart te brengen vind je hier een overzicht.

‘Boosting’ post Advertentie
Prijs Goedkoop, hoe meer je betaalt hoe meer mensen je bereikt Budgetvriendelijk, kost meer maar ook betere resultaten
Bereik Enkel mensen die bedrijfspagina leuk vinden en hun vrienden (beperkte mogelijkheden) Je kan hier een breder doelpubliek mee bereiken
Resultaten Beste manier om een promotie of event aan te kondigen Snelle manier om te werken aan je naamsbekendheid en om meer likes te verzamelen

 

Beide manieren van werken zijn quasi evengoed. Wanneer je moet kiezen tussen deze 2 manieren van adverteren, moet je rekening houden met je huidige situatie en het doel dat je op termijn wil bereiken.

Heb je weinig fans op Facebook?

Start dan met een Facebook advertentie zodat je het aantal fans op je bedrijfspagina kunt verhogen.

Beschik je al over veel fans op Facebook?

Start dan met het ‘boosten’ van je meest interessante posts zodat je mensen naar je website kunt sturen.

Verschillende types van Facebook posts om te promoten

Er bestaan verschillende types van posts. Ook al lijken de Facebook posts vaak heel erg op elkaar, toch heeft elke post zijn eigen unieke eigenschappen en doel.

Bepaal zelf welk doel je wil bereiken met je Facebook post en maak de juiste keuze!

1 Een post die je helpt je e-maillijst te vergroten

2 Een post die korting geeft aan klanten en dus voor meer verkoop zorgt

3 Een post met een opvallende CTA die meer bezoekers naar je website stuurt

4 Een post met een sterke afbeelding die mensen nieuwsgierig maakt

5 Een post die linkt naar een interessante blogpost op jouw website

Waar moet je op letten wanneer je een post gaat promoten?

Wanneer je een post wil promoten of sponsoren op Facebook, dan zijn hier een aantal regels aan verbonden. Het is belangrijk dat je rekening houdt met deze regels anders zal Facebook je post niet goedkeuren en dus niet vertonen.

Houdt rekening met de 20% regel

Wanneer je een post met een afbeelding wil gebruiken dan moet je er rekening mee houden dat de tekst op de afbeelding slechts 20% ruimte in beslag neemt.

Doe je dit niet dan zal Facebook de post afkeuren!

Facebook probeert – door weinig tekst toe te laten op de afbeeldingen – ervoor te zorgen dat de posts er niet gaan uitzien als spamberichten. Dit om de kwaliteit en natuurlijk de respons op je post op een positieve manier te beïnvloeden.

Gebruik de volgende handige tool om na te gaan of de afbeelding voldoet aan de Facebook voorwaarden: https://www.facebook.com/ads/tools/text_overlay

Kies voor een opvallende CTA

Ga er niet vanuit dat wanneer je een CTA toevoegt aan je post dat mensen hier automatisch op gaan klikken.

Vertel mensen waarom ze op de CTA moeten klikken. Net daarom is het zo belangrijk om voor een post te kiezen die een meerwaarde biedt! Kies voor iets wat de mensen helpt!

Maak gebruik van UTM parameters

Als je gebruik maakt van Google Analytics dan moet je zeker niet vergeten om gebruik te maken van UTM parameters. Dankzij deze parameters kan je de gesponsorde posts perfect tracken in Google Analytics.

Gebruik de gratis tool van Google om je url samen te stellen: https://support.google.com/analytics/answer/1033867?&rd=2

 • Vul de website-url in
 • Vul de parameters: campagnebron, campagnemedium en campagnenaam in
 • Genereer de url

Maak vervolgens gebruik van bitly om de url te verkorten. Op die manier ziet de url op je gesponsorde post er niet te lang uit.

Toon de juiste landingspagina

Wanneer mensen klikken op je gesponsorde post, betekent dit dat ze interesse tonen in jouw verhaal. Zorg er dan ook voor dat je deze mensen gepast verder helpt op je website.

Toon een landingspagina die verder ingaat op de gesponsorde post, een pagina die klaar is om te converteren. Of het nu gaat om het verzamelen van een e-mailadres, het weggeven van een testpakket of het verkopen van een product! Het maakt allemaal niet uit.

Dit klinkt misschien allemaal logisch maar toch is dit een veel voorkomende fout bij veel marketeers.

Verwacht niet dat mensen na het doorklikken op je Facebook post de informatie gaan zoeken op je homepagina. Dit heeft geen zin! Maak landingspagina’s die aansluiten bij het verhaal dat je wil vertellen.

Als je op mobiel Facebook posts toont, moet je er ook voor zorgen dat de landingspagina die volgt ook responsive is. Anders heeft het weinig nut dat mensen doorklikken op jouw Facebook post!

Tip: Toon je een pop-up op je website? Zorg ervoor dat je de bezoekers op je website niet afleidt van het doel op je landingspagina. Overweeg om de pop-up op je landingspagina te verbergen of onderaan te tonen zodat de aandacht eerst naar de inhoud van de landingspagina gaat.

Ook op onze eigen blog passen wij dit principe toe. Pas na het lezen van de blogpost geven wij mensen de kans om zich in te schrijven op onze e-maillijst.

Hoe een Facebook post promoten?

Nu je weet welke Facebook posts gebruikt kunnen worden ter promotie en hoe zo een post er moet uitzien, gaan we over tot actie!

Gebruik één van de volgende 2 manieren om je Facebook post te promoten.

1 De simpele manier: bericht boosten

Klik op de knop ‘bericht boosten’ en kies aan welke doelgroep je deze post wil tonen.

Facebook bericht boosten

Bericht boosten publiek

Het budget dat je wil spenderen aan het promoten van je post bepaalt ook hoe groot je bereik gaat zijn. In dit geval is het maximale bereik 590 mensen voor een bedrag van € 5. Terwijl je met een budget van € 19 al meteen tot 1.400 mensen kunt bereiken.

Facebook budget

Het budget en het bereik zijn afhankelijk van het aantal fans je bedrijfspagina op Facebook heeft.

Deze manier van promoten is zonder meer de snelste manier om je Facebook post in de kijker te zetten via het nieuwsoverzicht van Facebook. Enig nadeel is dat je minder mogelijkheden hebt om je doelgroep samen te stellen.

2 Via Facebook advertenties een post promoten

Een tweede manier om een Facebook post te promoten is via de advertentiemanager van Facebook.

Dankzij deze tool heb je meer opties ter beschikking waardoor je de Facebook post heel gericht kunt promoten.

Stap 1: Kies bovenaan in het uitklapmenu van Facebook voor ‘Advertenties aanmaken’ Facebook

Stap 2: Selecteer de optie ‘Boost your posts’, kies de juiste bedrijfspagina en selecteer vervolgens de post die je in de kijker wil zetten.

Facebook advertentie

Stap 3: Geef vervolgens je campagne een gepaste naam.

Facebook advertentie

Stap 4: Selecteer de doelgroep die je wil bereiken. Je kan dit doen op basis van een uitgebreide lijst van parameters.

Facebook parameters

 • Locatie: target de landen of gebieden waarvan je zeker wil dat deze je Facebook post zien.
 • Leeftijd: bepaal zelf voor welke leeftijd je post bestemd is.
 • Geslacht: wanneer je een post over vrouwenkleding wil promoten, kan je hier best voor de optie ‘Vrouwen’ kiezen. Bepaal dus zelf welk geslacht het zien van jouw Facebook post zou appreciëren.
 • Talen: de optie om talen te selecteren is erg afhankelijk van de locatie die je kiest. Vergeet dus zeker niet om te controleren dat locatie en taal matchen.
 • More Demographics: in dit gedeelte kan je nog meer in detail gaan bepalen voor wie jouw Facebook post bestemd is. Je kan mensen selecteren op basis van opleiding, inkomen, geloof, politieke voorkeur, …
 • Interesses: hier heb je de mogelijkheid om andere pagina’s gerelateerd aan jouw niche te selecteren of je kan dit helemaal anders doen door gewoon losse interesses op te sommen zoals bvb. ‘zomer’, ‘voetbal’, …
 • Gedrag: dit is nieuwe feature die je de kans geeft om zéér specifieke interesses te selecteren. Selecteer hier mensen die vaak verse groenten kopen, houden van honden, vegetariër zijn, …
 • Connecties: selecteer of sluit hier mensen uit die bvb. je pagina leuk vinden of niet aanwezig waren op een evenement van jou. Hier zijn ook weer verschillende combinaties mogelijk.

Tip: kies voor de optie ‘Create New Custom Audience…’ wanneer je een gepersonaliseerde doelgroep wil samenstellen.

Via deze optie heb je de mogelijkheid om:

 • Een doelgroep samen te stellen op basis van een e-maillijst
 • Enkel mensen te targetten die in het verleden je website hebben bezocht (Facebook remarketing pixel)
  • Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder
 • Mensen te targetten die bepaalde acties in je app of game hebben uitgevoerd

Stap 5: Tenslotte kan je hier de planning en het budget voor het promoten van je Facebook post vastleggen.

Stel een budget in en bekijk aan de rechterkant welke invloed dit heeft op je bereik.

Tip: kies minstens voor een budget van € 5 / dag, anders loont het niet de moeite om je Facebook post te promoten.

Facebook budget

Voor de meeste onder ons staan de instellingen standaard al juist ingesteld. Toch biedt Facebook ook hier weer de mogelijkheid om het promoten van je Facebook post volledig naar jouw hand te zetten.

 • Stel via ‘Schedule’ een begin- en einddatum in wanneer je de post niet oneindig lang wil promoten
 • Kies bij de optie ‘Optimize For’ voor welke doel je Facebook post moet geoptimaliseerd worden:
  • Toon de post enkel aan mensen waarbij de kans groot is dat zij deze interessant gaan vinden
  • Toon de post slechts éénmaal per dag aan je doelgroep
  • Toon de post zoveel keer als mogelijk aan je doelgroep
  • Toon de post enkel aan mensen waarbij de kans groot is dat zij op de post gaan klikken
 • Bepaal onder ‘Pricing’ zelf hoeveel een ‘engagement’ waard is voor jou
 • Wanneer je kiest voor een looptijdbudget, kan je zelf bepalen per blok van 3u wanneer je Facebook post getoond moet worden aan je doelgroep
 • Met de laatste optie ‘Delivery Type’ bepaal je zelf of de Facebook post zo snel mogelijk of meer verspreid moet worden weergegeven (let op: dit heeft een invloed op jouw budget)

Ook via deze weg word je gesponsorde post enkel in het nieuwsoverzicht getoond en niet in de rechterbalk van Facebook.

De statistieken van je Facebook post

Bekijk de statistieken van je gesponsorde post en kijk of je goed bezig bent.

Je kan dit doen door in Facebook de statistieken te bekijken of door gebruik te maken van Google Analytics.

Facebook

Ga naar de post in kwestie via jouw Facebook nieuwsoverzicht en bekijk de belangrijkste cijfers.

Klik op de knop ‘Statistieken bekijken’ indien je meer cijfers wil zien over jouw Facebook post.

Binnen Facebook heb je ook nog de mogelijkheid om naar de statistieken van jouw post te gaan via jouw persoonlijke bedrijfspagina met de tabs ‘Statistieken < Posts’.

Klik ook hier weer op de knop ‘Resultaten bekijken’ indien je meer statistieken wil zien.

Google Analytics

Als je gebruik maakt van UTM parameters dan kan je via Google Analytics nagaan hoeveel mensen je website hebben bezocht via de gesponsorde post.

Om dit te zien moet je in Google Analytics kiezen voor Acquisitie < Campagnes < Alle campagnes.

Klik vervolgens op de campagne die je wil bekijken en ga na hoe goed jouw gesponsorde post het gedaan heeft.

Conclusie

Via de gesponsorde posts op Facebook kan je je fans beter informeren en dus ook veel meer bezoekers naar je website leiden.

Gebruik de volgende checklist wanneer je een Facebook post wil promoten:

 • Selecteer een populaire post op jouw bedrijfspagina
 • Kies een opvallende afbeelding voor de post en kies voor een krachtige titel (denk aan de 20% regel)
 • Voeg een sterke call to action toe in de vorm van een link of knop
 • Gebruik UTM parameters wanneer je de post wil tracken via Google Analytics
 • Optimaliseer de landingspagina’s zodat de bezoekers alle nodige informatie terug vinden op jouw website
 • Promoot je Facebook post via het nieuwsoverzicht of via Facebook advertenties
 • Meet de resultaten van je gesponsorde post en maak een eerlijke evaluatie

De mogelijkheden van Facebook zijn enorm. Durf je meest interessante, populaire posts te